Wednesday, October 21, 2009

Risotto dyniowe



Sezon dyniowy rozpoczęty! Dziś risotto. Przepis na podstawie "Silver Spoon" z moimi modyfikacjami.

SKŁADNIKI:
- Dynia! Ja zużyłam ok 1/4 średniej dyni, pewnie ok 400g dyni
- 30g masła
- ok. 0.5-1l. wywaru z warzyw (może być z kostki)
- 300g ryżu do risotto
- sól, pieprz
- parmezan świeżo tarty (trochę)

W garze roztapiamy masło. Dynię obieramy, kroimy na kawałeczki i wrzucamy do gara:



Na wolnym ogniu dusimy dynię aż będzie miękka i łatwo da się rozciapać widelcem (zajmuje to ok. 30 minut).



Miękką dynię przekładamy na patelnię, wsypujemy surowy ryż, dodajemy sól i pieprz.



Na wolnym ogniu dusimy dynię z ryżem podlewając wywarem z warzyw (1 chochla na raz aż się wchłonie, dopiero potem następna). Ciągle mieszamy żeby nic nie przywarło. Po ok. 18-20 minutach ryż powinien być gotowy - lekko twardawy, nie ma być rozgotowany.



Na końcu dodajemy tarty parmezan i mieszamy (lub też posypujemy tartym parmezanem porcję na talerzu)



Gotowe!




No comments: